KAPUSTA na odporność lepsza od cytryny
Nasze stoiska warzywne oferują kapustę białą, włoską i czerwoną przez cały rok
Kapusta stanowi doskonałe źródło witaminy C – zawiera jej więcej niż cytryna (ok. 40 mg / 100 g), jest lekkostrawna i niskokaloryczna.
Poza tym zawiera tłuszcze, białko, węglowodany, błonnik, cukry i witaminy (grupa B, A, E i K) oraz minerały (cynk, fosfor, magnez, miedź, potas, wapń, żelazo i siarka).
Szczególnie zdrowym wykorzystaniem właściwości kapusty jest picie jej soku ( wzmocni on naszą odporność dzięki zawartości witaminy C), może też zapobiec anemii i wspomóc pozbycie się obrzęków spowodowanych odkładaniem się płynów w organizmie.
Bardzo korzystny wpływ na nasz system odpornościowy i układ trawienny ma także spożywanie kapusty w formie kiszonej. Dzięki zawartości probiotyków, stwarza takie warunki w naszym organizmie, które ułatwiają wchłanianie witamin i minerałów. Natomiast zawarty w niej błonnik i woda pomagają usunąć toksyny, zapobiegają zaparciom i chorobom układu sercowo naczyniowego, takim, jak cukrzyca, rak czy otyłość.
Ponadto – kapusta skutecznie usuwa bakterie, pasożyty i wirusy z wątroby, śledziony oraz przewodu pokarmowego. Wspiera też metabolizm, poprawia florę jelitową, która wzmacnia naszą odporność w walce z przeziębieniem i grypą.