Zdrowy Bazarek” na Tyskich Halach Targowych  jest inicjatywą, która umożliwia zakupy bezpośrednio od lokalnych  rolników i  producentów sprzedających certyfikowaną żywność ekologiczną: zdrowy nabiał (sery kozie, mleko, masło, jogurty, kefiry), sezonowe warzywa i owoce, soki, przetwory i ekologiczne specjały, kiszonki,  papryczki, oliwy itp. 


 

Żywność ekologiczna wiąże się z naturalnym procesem wytwarzania – w uprawie warzyw, owoców, ziół, zbóż i innych produktów promuje się naturalne procesy produkcji, podczas gdy większość dostępnej na rynku żywności, produkowana jest z użyciem nawozów sztucznych i syntetycznych,  regulatorów wzrostu, dodatków do pasz i  szkodliwych dla zdrowia chemicznych środków ochrony roślin.

Żywność ekologiczna dostarcza człowiekowi wszystkich cennych składników – w tym witamin, kwasów i minerałów,  nie dostarcza -  żadnych toksycznych substancji chemicznych.

 

Dzięki wyższej wartości odżywczej - produkty ekologiczne mogą stać się alternatywą leków i pozytywnie działać w prewencji wielu chorób, a także wzbogacić smak naszych potraw.

 

 

Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo POŻYWIENIEM” – Hipokrates

 

Żywność ekologiczna wiąże się z większą ochroną środowiska i dlatego wszystkim powinno zależeć, żeby jeść zdrowo i dbać o naturalne środowisko.


Na podstronie Plan Hali zaznaczona jest kategoria "Zdrowy Bazarek" , która przekierowuje na stoiska ze zdrową żywnością.

 




  • #1
  • #2
  • #3
  • #4
Go to top