„Zdrowy Bazarek” na Tyskich Halach Targowych jest inicjatywą, która umożliwia zakupy bezpośrednio od lokalnych rolników i producentów sprzedających certyfikowaną żywność ekologiczną: zdrowy nabiał (sery kozie, mleko, masło, jogurty, kefiry), sezonowe warzywa i owoce, soki, przetwory i ekologiczne specjały, kiszonki, papryczki, oliwy itp.
Żywność ekologiczna wiąże się z naturalnym procesem wytwarzania – w uprawie warzyw, owoców, ziół, zbóż i innych produktów promuje się naturalne procesy produkcji, podczas gdy większość dostępnej na rynku żywności, produkowana jest z użyciem nawozów sztucznych i syntetycznych, regulatorów wzrostu, dodatków do pasz i szkodliwych dla zdrowia chemicznych środków ochrony roślin.
Żywność ekologiczna dostarcza człowiekowi wszystkich cennych składników – w tym witamin, kwasów i minerałów, nie dostarcza - żadnych toksycznych substancji chemicznych.
Dzięki wyższej wartości odżywczej - produkty ekologiczne mogą stać się alternatywą leków i pozytywnie działać w prewencji wielu chorób, a także wzbogacić smak naszych potraw.
Żywność ekologiczna wiąże się z większą ochroną środowiska i dlatego wszystkim powinno zależeć, żeby jeść zdrowo i dbać o naturalne środowisko.
Na podstronie Plan Hali zaznaczona jest kategoria "Zdrowy Bazarek" , która przekierowuje na stoiska ze zdrową żywnością.